NEKE ZABLUDE U VEZI DOPRINOSA ZA SOCIJALNO OSIGURANJE

U stručnoj ali i laičkoj javnosti često se može čuti da je na najbezbolniji način moguće eliminisati obavezu plaćanja poreza i doprinosa angažovanjem određenih lica, na određeni način. Pre nego što krenemo sa malo detaljnijom pričom u vezi ovoga, treba poći od osnovnog postulata a to je procenjivanje po načelu fakticiteta i ekonomske suštine. Naime, Vi možete zaključiti recimo Ugovor o zakupu sa licem x, ali će poreski inspektor na terenu po načelu fakticiteta odrediti da li se tu radi o zakupu ili nekoj drugoj stvari, isto važi i za Ugovor o delu ili Ugovor o stručnom osposbljavanju ili usavršavanju. Ukoliko se utvrdi da se radi o simulovanom pravnom poslu, porezi i doprinosi se moraju platiti kao da je u pitanju desimulovani posao.

Ugovor o radu je najosnovnija pravna tekovina koja ima direktno izvorište u Zakonu o radu, i gde je poslodavac u obavezi da isplati zaradu i na ugovorenu naknadu plati poreze i doprinose. Ugovor o pravima i obavezama direktora je takođe pandan Ugovoru o radu i uz neke razlike, porezi i doprinosi se plaćaju na ugovorenu naknadu.

Rad sa nepunim radnim vremenom je moguće ugovarati samo sa licem koje zaista ne radi nigde nego recimo kod Vas 1/2 radnog vremena. Plaćaće se i porezi i doprinosi na 1/2 radnog vremena.

Dopunski rad, takođe vuče poreze i doprinose, i može se zaključiti samo sa licem koje već negde radi sa 100% radnim vremenom, i to najviše do 1/3 punog radnog vremena.

Ugovor o delu može samo za poslove izvan delatnosti poslodavca, i plaćaju se puni doprinosi ako je u pitanju nezaposleno lice, a manji doprinosi ako je u pitanju lice koje je već negde osigurano ili je penzioner.

Ugovor o privremenim i povremenim poslovima je čak skuplji od Ugovora o radu.

Jevtinije varijante koje postoje jesu angažovanja preko omladinskih zadruga-koja takođe vuku poreze i doprinose, ali ih plaća zadruga pa ih prefakturiše korisniku sa razlikom da li je lice do 26 godina starosti ili preko.

Stručno osposbljavanje i usavršavanje sadrži veoma male poreze i doprinose i to naknadu za eventualni slučaj telesnog oštećenja ili povrede na radu(PIO+RFZO budu nešto više od 1,000 RSD), ali se ovaj institut može koristiti jedino u situacijama gde primljeno lice mora da obavi neki pripravnički staž kao uslov za polaganje nekog stručnog ispita. Jedino tako i jedino u tim situacijama.

Nažalost, svedoci smo da se ovaj institut u praksi najviše zloupotrebljava, a neretko se i na drugi način vrši utaja poreza i doprinosa.

Komentari

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Administratori zadržavju pravo da – ukoliko ih procene kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili administratora kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Administratori nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.